Övriga uppdrag
Ordförande Liberalerna Norberg
Vem är du? berätta lite om dig själv.
Jag är en gift, levnadsglad tvåbarnsmamma som numer bor i Norberg. Nu är båda barnen nästan redo att flyga ur boet och livet håller på att förändras. När jag var liten bodde jag i Mullsjö i ett hus där barn kom och gick. Det var alltid mycket liv och rörelse och jag har många fostersyskon. En tidig insikt var att det alltid fanns någon som hade det tuffare än vad jag själv hade och att man måste ta hänsyn till varandra. När jag var 14 år flyttade mina föräldrar utomlands till Malaysia. Det gick inte så bra för mig i skolan där så jag valde att flytta hem igen. Det har lagt grunden till min förståelse för elever som ska klara skolan på ett annat språk och hur svårt det kan vara. Jag har haft förmånen att få resa mycket som ung. Som vuxen har jag erfarenheter från hästnäring, industri och är legitimerad lärare för de senare årskurserna och gymnasiet i svenska, svenska som andraspråk och engelska. Just nu tar jag en paus ifrån läraryrket och hoppar in som ombudsman för Liberalerna.
Varför engagerade du dig politiskt?
Som ung engagerade jag mig i LUF Jönköping, när främlingsfientligheten ökade lokalt under forna Jugoslavien-kriget. Då hade jag en vilja att stå emot och det är fortfarande min starkaste drivkraft. Att människor är lika mycket värda är också en hjärtefråga för mig. Jag engagerar mig politiskt för att jag vill göra skillnad på riktigt. Liberalerna är det enda tänkbara partiet för mig och jag tycker om att vi har högt i tak och att samtliga medlemmar kan påverka politiken på bland annat riksnivå.
Vilken är din första hjärtefråga?
Arbetsmiljö för lärare hör ihop med elever som klarar skolan. Alla barn ska klara skolan. För att det ska bli så behöver arbetsmiljön för lärare bli bättre. Som elev ska det ska inte spela någon roll om du har svårt i skolan eller om du behöver mer utmaning. Varje barn ska få den stöttning han eller hon behöver. För att lyckas med detta behöver lärarna mer tid så att de hinner anpassa undervisningen. Jag är inte främmande för tanken att återinföra nivå-gruppering i skolan. Jag tror inte alls att den här mellanmjölkslösningen är bra, där alla barn oavsett behov, ska gå i samma klass alla ämnen. Utöver det behövs spetsklasser landet över. Så länge huvudmannen är kommunen så kommer det bli svårt att få till likvärdig skola för alla barn. Under några år som kommunpolitiker så har jag sett vad svårt det är att få budget att gå ihop och olika behov inom kommunen ställs mot varandra. Så kan vi inte ha det. Elevernas behov måste matchas mer mot budget.
Vilken är din andra hjärtefråga?
Rovdjur har en plats i ett ekosystem Sverige har fem större rovdjur i varierande antal. Jag tillhör ”vargkramarna” och tycker att varg har sin plats i vårt ekosystem. I Västmanland ser vi förvisso en minskande älgstam men samtidigt ökar hjort-, dovhjort och vildsvin. Jag ser att vargen har en naturlig plats att fylla i det systemet. Istället för att räkna individer så tycker jag att man ska titta på vilka ekonomiska skador en varg orsakar. I flera års tid i Västmanland så har inga tamdjur skadats. En hund har i närtid dödats av varg. Dessa siffror visar att det går att förebygga tillslag av varg genom rovdjursavvisande stängsel och att vi kan samexistera med varg. Här är Västmanland ett föregångslän. Vad gäller övriga större rovdjur som kungsörn, björn, lo och järv så tycker jag att de också har sin självklara rätt att finnas i vår natur. För min del räcker det gott med att skyddsjakt beviljas på individer som gör stor skada.
Vilken är din tredje hjärtefråga?
Bättre arbetsmiljö inom sjukvård och omsorg. Kvinnodominerade yrkeskategorier ska inte gå på knäna för att de har valt att jobba inom välfärden. Det är inte rimligt att arbetsbördan kan vara så hög att en person blir sjuk av sitt jobb eller att kroppen tar så mycket stryk att det inte går att jobba ett helt arbetsliv inom det yrket. För att arbetsmiljön ska bli bättre så måste vi våga skilja på vem som gör vad. Vissa arbetsuppgifter kräver inte medicinsk expertis. Avlasta undersköterskor och sjuksköterskor så att de kan fokusera på det som kräver utbildning. Det ska också löna sig med utbildning. Ju högre utbildning/kompetens du har, desto mer i lön ska du ha. Det ska inte vara en nitlott, vare sig vad gäller lön eller arbetsmiljö, att vara anställd av en kommun eller region.
Nämn en sak du älskar att göra?
Jag älskar att odla och påta i trädgården.
Nämn en enkel sak som du brukar irritera dig på.
Folk som smaskar när de äter.