Se alla

Energi

Sverige och Västmanland behöver bra energipolitik

Svenska elpriser har på kort tid skjutit i höjden. Västmanland tillhör elområde 3 och för den som bor här och har ett obundet elavtal är elräkningen 3-4 gånger högre än förra året. Elmarknaden är komplex och prishöjningen har flera orsaker.

Är du orolig för vad elpriserna kommer göra med samhället?

Svensk energipolitik har lett till att vi idag är beroende av intermittent elproduktion. Det innebär att elproduktionen varierar med yttre faktorer, till exempel att elproduktionen bara är tillräcklig just när det blåser på vindkraftverken, eller solen lyser på solpanelerna. Förnybar el som solkraft är bra, men det behövs också tillräckligt med planerbar elproduktion som vatten och kärnkraft.

I annat fall måste Sverige köpa el. Elen köps från Europa, och kommer då många gånger från rysk gas och kolkraft. Vi Liberaler har länge varnat för konsekvenserna av att inte ha en stabil elproduktion som bas för Sveriges energiförsörjning. 

​​Hur påverkas du av elpriserna?

Är du kanske en av dem som nyligen fått en rekordhög elräkning? Om inte, har du sannolikt många i din närhet som fått det. Många villaägare har sett sina elräkningar skjuta i höjden sista tiden, men även pensionärer med låga pensioner har fått lägga sina sista kronor på höjda räkningar. På sikt finns det risk att alla drabbas. Om elen ingår i din hyra kan hyran komma att höjas för att kompensera för höjda elpriser. Butiker och företag tvingas höja priserna för att kompensera kostnadsökningar. Osäkerheten kring framtida kostnader riskerar att påverka arbetsmarknaden och möjligheten att få jobb.

Hur påverkar det jobben?

Västmanland är ett av Sveriges industritätaste län och en stor del av arbetskraften jobbar inom industribranschen. Många industrier och företag har säkrat sin elkostnad i ett fast avtal. Företag måste ta höjd för framtida kostnadsökningar, och därför kan arbetsmarknaden påverkas negativt i Västmanland, både på kort och lång sikt. 

Hur påverkar det vården?

Precis som många av företagen så har Region Västmanland säkrat en stor del sin elkostnad och just nu har regionen ett väldigt fördelaktigt avtal fram till 2024. Men, på sikt kommer avtalen uppdateras och då kommer de nya avtalen ta höjd för kommande energipriser. Skulle dagens ökningar på 3-4 ggr hålla i sig så innebär det en höjning runt 100 miljoner för Regionen. Liberalerna anser att de pengarna istället behöver gå till att förbättra sjukvården 

Framtiden 

Vi ser stora risker med fortsatt höga elpriser. Våra västmanländska företag behöver goda förutsättningar och elpriserna måste vara rimliga. Det finns inget som tyder på att de höga elpriserna skulle vara ett tillfälligt problem, även om det kommer se olika ut från år till år hur väl produktion och efterfrågan kommer matcha varandra. Sverige behöver en långsiktig energipolitik och en stabil energiproduktion. 

Därför vill Liberalerna: 

Sänka skatten på el

Liberalerna vill sänka energiskatten med fyra miljarder kronor och sedan fortsätta sänka den successivt under nästa mandatperiod.

Sverige har idag den tredje högsta skatten på el i inom EU. Förslaget skulle göra ett elpriset sänktes för att kompensera de ökande kostnaderna på kort sikt. En sänkning av energiskatten skulle vara mer rättvist än den bidragspott som regeringen nu har föreslagit. 

Förbättra kapaciteten på elnätet

Liberalerna anser att statliga Svenska kraftnät ska presentera en plan för att analysera, mäta och underhållsplanera elnätet för att därefter kunna höja kapaciteten. Det svenska elnätet har länge varit i behov av bättre överföringskapacitet. För Västmanlands del innebär det att vi ibland saknar möjlighet att vinna större företagsetableringar som kräver mycket ström.

nya regler för kärnkraft – fler små behövs

Sverige är i behov av en stabil grund i vår energimix. Den kärnkraft som finns idag är byggd med gammaldags teknik och p.g.a av resultatet i kärnkraftsomröstningen 1980 så har ingen ny kärnkraft utvecklats. Idag finns ny teknik som skulle passa Sveriges behov mycket bättre. 

Liberalerna anser att Sverige bör tillåta nyproduktion av kärnkraftverk. Det ger el som kan styras utifrån elbehovet. Avskaffa förbudet mot att bygga reaktorer på andra platser än vid de befintliga kärnkraft­verken. Även förbudet mot fler än tio reaktorer i kommersiell drift måste avskaffas. Nya reaktorer blir förmodligen mindre än dagens och fler behövs.

I nästa budget kommer vi tillsätta resurser till Strålsäkerhets­myndigheten för att ta fram ett svenskt regelverk för ny kärnkraft.

Se till att sverige når klimatmålet

Sätt upp målet att Sverige ska ha en helt fossilfri energi­försörjning. Dagens mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 bör ersättas med ett mål om fossilfri energi, där kärnkraften är en självklar del.

Uppdra åt Energi­myndigheten att i sin långsiktiga scenario­analys inkludera scenarier där Sverige når sina klimatmål. Myndigheten ska beskriva vad som krävs för att uppnå klimat­målen, även om det inkluderar kärnenergi.

Myndigheten bör även uppdras att ta fram ett snabb­spår för att acceptera typ­godkännanden av reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige.